HUBBLE-TELESKOPET – VINDU UT I TID OG ROM

Hei igjen!

Når jeg ser gjennom innleggene mine, så føler jeg nok at Hubble-teleskopet fortjener en plass i bloggen. Særlig når man tar i betraktning at dette hittil kraftigste teleskopet har gitt oss bilder man tidligere bare kunne drømme om. Hubble har ikke bare gitt oss mye nytt materiale, det har sett så langt at selve Big Bang-teorien har blitt satt på prøve. Et vanlig estimat for universets alder er 13,7 milliarder år. Når Hubble tar bilder 13 milliarder lysår unna, tar det egentlig bilde av universet slik det så ut for 13 milliarder år siden. Hubble har sett langt tilbake, og det fine er at disse bildene har styrket teorier vi gjerne vil ha bekreftet. Her følger et bilde Hubble tok ca. drøyt 13 milliarder lysår unna – eller slik det så ut for ca. drøyt 13 milliarder år siden:

juni1


Man kan se at i det relativt unge univers er det dannet former for stjerner og galakser. Ved å forsøke å se enda lenger tilbake, har bildene blitt gradvis mørkere. Dette styrker Big Bang-teorien, da denne sier at universet utviklet seg fra en singularitet til gradvis større himmellegemer. Først en slags “ursuppe”, så atomer, så stjerner, så galakser, så galakser i mer moderne forstand. Det bør i denne sammenheng nevnes at Big Bang-teorien er styrket av mange tidligere eksperimenter og observasjoner. Det unike med Hubble-teleskopet er at vi har sett så langt tilbake i tid. Her følger skisse av tiden fra Big Bang til nå:

juni2


Denne figuren er svært forenklet og viser universets faser.

Hva er så egentlig en teori? I fysikken formulerer man hypoteser. Dersom disse bekreftes ved (helst gjentatte) forsøk, “vedtas” de som lover. Her finner man et lite skille mellom fysikk og matematikk. Matematikken har en basis av lover som kalles aksiomer. I tillegg kommer formler, prinsipper osv. Dersom man kan føre et bevis for at en matematisk regel er korrekt, er denne 100% sikker. I fysikken er vi bare nesten 100% sikker når hypotesen bekreftes ved målinger, eksperimenter osv. Tilsvarende matematikkens aksiomer har vi visse postulater i fysikken. Nesten 100% sikker overgår forøvrig sikkerheten i annen naturvitenskap og ligger svært mye høyere enn f.eks. i samfunnsvitenskapen.

Kommentar: Estimatet 13,7 milliarder år er kanskje mest vanlig, men ingen sikker viten. Det er gjort observasjoner i melkeveisystemet som kan tyde på at universet er ca. 15 milliarder år gammelt. Det finnes også teorier som sier at universet er langt eldre enn dette igjen.


Her kommer løsning av forrige måneds:

OPPGAVE – FINN AREALET

juni3

Her kommer en ny mattenøtt:

OPPGAVE – LØNNSOM BILLETTPRIS

10.000 personer kjøper billett til et sportsarrangement når prisen er 50 kr. For hver økning i billettprisen på 5 kr, kjøper 200 færre personer billett. Finn den billettprisen som gir størst mulig total inntekt.


Alle er selvsagt velkomne til å prøve seg!
Neste innlegg kommer i juli. Hilsen erty56.


Blogglisten

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Astrofysikk

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

1 kommentar on “HUBBLE-TELESKOPET – VINDU UT I TID OG ROM”

  1. Logo design examples Sier:

    Its really Great to see this site.Give us more interesting and informative stuff.keep doing work like this for the further also..Thanks Buddy

    logo design gallery | logo design example

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00